Creaturi „fantastice” au fost descoperite pe această insulă: Ce sunt, de fapt, muștele „cu toc” FOTO

de: Ozana Mazilu
25 04. 2024

În națiunea insulară Madagascar, o echipă de cercetători a amplasat o serie de capcane în, în speranța de a prinde insecte în timp ce zburau prin pădurea tropicală.

Numite capcane Malaise, materialul de plasă poate opri chiar și cele mai mici vietăți și le prind pentru ca cercetătorii să le studieze. Capcanele au fost amplasate în jurul țării, de la coasta estică de pe Oceanul Indian până la coasta vestică de pe Canalul Mozambic, care separă insula de continentul african.

Ce sunt, de fapt, muștele stiletto

Timp de ani de zile, capcanele au fost golite la fiecare zece zile, permițând cercetătorilor să studieze mai atent fauna Madagascarului. Prinse în plasele lor nu era doar o nouă specie, ci trei – un gen complet nou.

Într-un nou studiu publicat în Revista Europeană de Taxonomie, cercetătorii descriu trei noi specii de muște stiletto („cu toc”).

Musca Stiletto

Insectele „relativ mici” au un corp alungit, asemănător formei tocului unui pantof cu toc, conform Biodiversity Works. Speciile fac acum parte din genul Rinhatiana, un nume ales pentru a onora doi „membri importanți” care au lucrat la proiectul de colectare a insectelor, conform studiului.

Muștele au corpuri galben-brune, capete mici, picioare lungi și aripi iridescente care prind lumina, conform fotografiilor.

Toate cele trei noi specii incluse în gen – Rinhatiana arctifestuca, Rinhatiana cracentis și Rinhatiana latifestuca – au doar câțiva milimetri lungime și trăiesc în habitatele de pădure densă, au declarat cercetătorii. Numele lor înseamnă „subțiri” și „grațioase”, conform studiului.

Ce spun cercetătorii

Au fețe plate, ochi compuși și pot fi diferențiate de alte genuri de muște cu toc sau peri pe partea din spate a aripilor lor. Muștele stiletto sunt în general un grup necunoscut de muște, conform Muzeului de Istorie Naturală din Illinois, deoarece muștele adulte sunt „de obicei secrete” și rar se duc în locuri unde colecționarii le-ar putea prinde.

Larvele muștelor stiletto sunt prădătoare, spune studiul, și pot fi folosite ca agenți de control în medii agricole, ceea ce înseamnă că ar prăda potențiali dăunători.

Descoperirea acestor noi specii de muște în Madagascar subliniază încă o dată biodiversitatea extraordinară a acestei insule unice. Studiul acesta ar putea aduce noi înțelegeri despre evoluția și adaptarea faunei locale, având posibile aplicații în domenii precum conservarea mediului și controlul dăunătorilor în agricultură.